Shantertje mei 2010

Mijn vrouw en ik worden ’s nachts op gezette tijden gewekt door wonderschoon gezang. Eén stem begint, aarzelend volgt een andere, waarna luttele seconden later een heel koor bezig is. Elk met een eigen geluid, een eigen stem, maar toch heel mooi samenklinkend.
Wij hebben honden: zeven in totaal (we hebben er de ruimte voor)! Het huilen bestaat uit lang aanhoudende melodieuze geluiden van verschillende toonhoogtes. Het zijn geluiden die grote afstanden overbruggen. Honden huilen vaak als ze gescheiden zijn van de rest van hun roedel en proberen op deze manier contact te houden. (Onze honden brengen de nacht door op verschillende plaatsen in onze boerderij, voornamelijk uit veiligheidsoverwegingen).
Het gehuil is individueel herkenbaar. Hoewel dit geluid in het menselijk gehoor vrij triest klinkt, zijn de honden toch heel tevreden. 
Samen huilen versterkt het saamhorigheidsgevoel!
Ik moet bij deze nachtelijke concertjes vaak aan de Klotvaarders denken. Niet dat ik hun gezang vergelijk met dat van de honden (bewaar me), maar het samen zingen in onze Shanty-club geeft toch ook een saamhorigheidsgevoel, naar alle kanten toe.
Zingen is goed tegen de stress en verhoogt de weerstand, blijkt uit een recent onderzoek van de universiteit van Frankfurt. Concentraties van afweerstoffen en hormonen tegen stress nemen toe bij het zingen. Door te zingen wordt de adem gestimuleerd en dat is goed voor de bloedsomloop. Ook het plezier in zingen werkt stressverlagend.
En om in zeemanstermen te denken: zoals een sterke stroom van de rivier alle rommel meesleurt en zich door niets laat hinderen op weg naar de oceaan, zo zingen wij. Even blijft niets hangen van gedachtes, gevoelens of sentimenten, even lekker alles weg en jezelf niet in de weg staan!
Om met dieren van de zee te eindigen: ook walvissen zingen het hoogste lied. Om in contact te blijven met soortgenoten en om voedsel op te speuren. De walvis wordt door zeevaarders de kanarie van de zeeën genoemd. Grappig, die vergelijkingen met dieren. Maar stammen wij daar niet van af? Samen huilen met de wolven in het bos, samen dingen doen….
Samen zingen, veel plezier ermee!!

Kapitein Luuk

Mei 2010