Historie

Het Shantykoor De Klotvaarders is op 12 november 2008 opgericht door enkele enthousiaste mensen. Het koor bestaat uit meer dan honderd leden met zout water in het bloed en staat onder leiding van dirigent Luuk Jonkers. De dirigent tekent ook voor de arrangementen van De Klotvaarders. Er is verder een ensemble dat bestaat uit 2 accordeonisten, een klarinettiste, een alt-saxofonist, een pianist en een drummer. 
De wekelijkse repetitie is op donderdagmiddag van 14.00 – 15.45 uur in SCC Den Draai, Deurne-Zeilberg. Shantykoor de Klotvaarders is het grootste Shantykoor van Nederland.

Shanty
Een shanty is een lied dat vroeger onder het werk aan boord van grote zeilschepen werd gezongen. Er zijn verschillende soorten shanty’s afhankelijk van het werk dat moest worden gedaan aan boord van het schip. Onder shanty’s worden ook wel verstaan de liederen die werden gezongen in de beperkte vrije tijd. Deze liederen verhalen vaak van verre oorden. Hierbij zijn de onderwerpen vaak de vrouwen in de havensteden en verre landen en de liefde. De liederen die in de vrije tijd werden gezongen werden forebitters (GB) of forecastle songs (USA)genoemd. Shanty wordt ook gezien als een protestlied of de slechte werkomstandigheden en de tirannie van de kapitein, stuurlieden en bootsman. De Shantyman zong de coupletten voor en de bemanning zong het refrein. 

Er zijn vele shantykoren. Het repertoire moet hoofdzakelijk bestaan uit shanty’s en kan aangevuld worden met zeemansliederen of lokale liederen verwant aan de zee, haven of visserij. Smartlappen behoren niet tot het repertoire gezongen op de shantyfestivals. Verwant aan de shantykoren zijn de zogenaamde viswijvenkoren. Zij bezingen de historie van de zeevisserij van uit het thuisperspectief. Op shantyfestivals zijn zij vaak een aanvulling op het shanty-repertoire.

De oorsprong van het woord ‘shanty’ is niet duidelijk. Het wordt vaak verwant geacht met de ‘slave shanty’ ofwel slavenhut. Hierbij worden dan de liederen die door de slaven op de plantages werden gezongen als voorloper gezien van de liederen op de zeilvaart. Ook wordt het woord ‘shanty’ wel gezien als een verbastering van het Franse woord "chant", dat "lied" betekent.