Nostalgie (Sept 2013)

De afgelopen eerste weken van de afgelopen vakantie ben ik zeer geconfronteerd geworden met mijn verleden.  Ik kom uit een blaasnest: de enige mogelijkheid om in een dorp in het noorden muziek te maken, was: lid van de fanfare te worden. Dat heb ik gedaan, en het ging goed, ik blies mijn partijtje aardig mee, ging meedoen aan solistenconcoursen, won prijzen, en…… maakte mijn entree op het conservatorium. Daar ging voor mij, als eenvoudige dorpsjongen, een wereld open! Kreeg veel tegenstand, want vanwege het mij toegedachte  geloof was het maken van muziek zeer heidens en ontoelaatbaar. Maar ik was toen al een einzelgänger: wat ik in m’n kop heb moet gaan lukken!

Dus ik raakte dat wereldje in, studeerde trompet en nog wat meer vakken. En kwam al gauw in het amateurwereldje terecht. Koren, korpsen, harmoniumlessen geven, alles pakte ik aan, beurzen waren er in die tijd nog niet, geld moest er op de plank komen..

En toen deed zich de mogelijkheid voor om auditie te doen voor het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest. En ik werd, met m’n trompetje, toegelaten. Samen met getalenteerde muzikanten uit het hele land.  Weekenden repeteren (o.l.v. de echte Fries Piebe Bakker, die later examinator was bij mijn dirigentenexamen in Leeuwarden.) Concerten gegeven door het hele land, maar,…..ook daarbuiten. Voor mij het hoogtepunt: Yorkshire – Engeland – Wales. Afgelopen zomer op het WMC in Kerkrade beluisterden met zeer veel enthousiasme De Corey Brassband uit Wales: SUPER!!

Maar nu speelde dat NJFO op woensdag 17 juli jl. in Thorn, in het kader van het WMC on tour.  En Margriet en ik waren er getuige van. Weer diezelfde, gedreven lui tussen de 18 en 28.  En gepassioneerde muziek brengen, technische hoogstandjes, briljante muzikaliteit. Ik voelde weer hoe het mij voelde, zo’n 45 jaar geleden.

En dan denk ik: kon ik het maar weer overdoen, dat enthousiasme, dat saamhorigheidsgevoel.
Dan denk ik: waarom wordt een mens steeds ouder, en gaan er steeds meer topics afvallen. Herinnering is fijn, maar het is ook het moeten erkennen van het feit dat je je meest productieve tijd hebt gehad, je moet afbouwen.

EN DAAR HEB IK MOEITE MEE! 

Asten-Heusden, september 2013

Kapitein Luuk