Kom Matroos Jan. 2012

Kom Matroos...
Ben mijn hele leven lang met muziek bezig geweest.  In mijn jeugd als amateur, na mijn middelbare school het conservatorium. Veel studies gedaan en afgemaakt. Daarna “het vak” in. Fanatiek bezig geweest, muziekwereldverbeteraar! Alleen goede muziek telde, alles wat zweemde naar niet-professioneel was verfoeid. Jaren ‘60/’70 vorige eeuw.

Ook de tijd van Mary Servaes, Zangeres zonder Naam. Mochten wij, als echte muzikanten, zelfs niet over praten, een muzikale zonde!

Ik ben nu wat ouder, heb een hele loopbaan achter de rug. En maak nog steeds muziek, maar….. m’n doelstelling is veranderd. Als ik, met wat voor groep dan ook, optreed voor een zaal en merk wat zeker ook de muziek van Mary met de mensen doet, dan ben ik overtuigd van het volgende: als tekst en muziek óverkomt, raakt, emoties losmaakt, dan is het goede muziek. Of je het mooi vindt of niet, smaken blijven verschillen, gelukkig, maar je moet geen enkele vorm uitsluiten. Voor mij een hele bijzondere ervaring, ik word geraakt door het “Stille Klooster”, “Vaderlief”, “Kom Matroos”…

Hoogtepunt in de afgelopen kerstvakantie: we woonden een voorstelling bij van de musical “Zangeres zonder Naam”. Haar liedjes, haar treurige levensverhaal, de fantastische vertolking van actrice Ellen Pieters. Een zaal vol fans, die alle teksten kenden, tot tranen toe bewogen. Ik heb genoten. En heel veel ideeën opgedaan. Een aanrader, de voorstelling draait nog tot april a.s., ook hier in de buurt. (www.degraafencornelissen.nl)

Treurig eind van de zangeres: bestolen, afgedankt. Treurig eind ook van de locatie van voorstelling: het Speelhuis in Helmond. Zonder het te weten werd dit de allerlaatste voorstelling die daar plaatsvond, de volgende dag brandde het theater geheel af. Een unieke zaal, klein, integer en bijzonder door de hele entourage. Laat die Helmonders alsjeblieft verstandig zijn: bouw het weer op in de oorspronkelijke staat!

Asten-Heusden, januari 2012 

Kapitein Luuk