GOUWE OUWE?

GOUWE OUWE?

 Deze maand, op 26 december 2013, is het 65 jaren geleden dat ik om 23.40 uur werd geboren in Onnen, Gem. Haren (Gn).

Op het laatste moment nog een “kerstkindje”, ‘k heb het altijd moeten horen.. Twee broers en drie zussen waren mij voorgegaan, ik was de jongste en eigenlijk niet meer gepland.

En, hoe jong je je ook meestal blijft voelen, nu is het 65+:  AOW en een bescheiden pensioentje.

Ik ben blij met het feit, dat ik deze leeftijd gehaald heb, het leek af en toe een verkeerde kant op te gaan.

Maar ik ben niet zo blij met het feit, dat ik nu al 65 ben. Tel maar eens door: hoe lang heb je nog te gaan.

En juist daarom probeer ik nog volop in het leven te staan, me actief bezig te houden met mijn praktijk in Heusden, huisman zijn, dieren verzorgen, elke zondag muzikaal actief in de kerk, mijn muzikale beslommeringen met het Shantykoor, de Cantorij en zeker ook mijn vrienden van het Genootschap Herzelen.

En hoe onvoorspelbaar verloopt je leven: ongeveer 12 jaar geleden moest ik om fysieke redenen afscheid nemen van het arbeidsproces. Ik deed (noodgedwongen) als laatste het licht uit bij muziekschool Aaltje Noordewier, beëindigde mijn dirigentenloopbaan.

En ging weer studeren, zij het in een totaal andere richting: Chinese geneeskunde en verschillende aanverwante technieken en toepassingen. Begon in 2000 een praktijk, waar enkele jaren later ook mijn vrouw Margriet in participeerde.

En wat gebeurt er na mijn muzikale afscheid: na ruim 10 jaar ben ik weer volop bezig. Met veel plezier en overtuiging. Veel geleerd van mijn ervaringen die ik opdeed vanaf het moment dat ik als 17-jarige(!) koren en korpsen dirigeerde, op talloze manieren muziek maakte.

En ik wil eigenlijk nog zoveel realiseren, ook al voel ik dat het verdelen van mijn energie welbewust moet gebeuren.

Vroeger, als jonge vent, keek je op tegen die ouwe grijzen, die al met pensioen gingen. Hebben hun tijd allang gehad, wij, jeugdigen, maken de wereld!

Nu, als ouder en toch meer ervaren persoon, schud je af en toe je hoofd: je komt er nog wel achter…..

 Een leuk initiatief: Fanfare Renantia uit Griendtsveen viert volgend jaar haar 50-jarig jubileum. Op zaterdag 18 januari  ’14 organiseren ze een :GOUWE OUWE”- CONCERT.

En wie zijn die gouwe ouwe??? De nog in leven zijnde dirigenten die in het verleden de fanfare langere of kortere tijd hebben gedirigeerd. Ik hoor ook bij dat selecte gezelschap: begin jaren ’80 (vorige eeuw!) was ik bij hen werkzaam als dirigent. Ik zal op dat concert dan ook een muziekstuk uitvoeren “uit mijn tijd”: Musique a la carte.

Dat is dan wel weer het leuke van ouder worden: terugkijken op een roemrucht (?) verleden, het nog even beleven. Benieuwd, hoeveel van de leden van toen er nu nog zijn….

Afijn, 65. Je houdt het niet tegen. Maar om het uitbundig te vieren? We houden het bij een eenvoudig glaasje wijn.

Asten-Heusden, december 2013

Kapitein Luuk