Go with the flow Jan. 2013

Go with the flow
Het nieuwe jaar 2013 is inmiddels al weer flink op weg. Nieuwjaarstoespraken bij de vleet: terugblikken, wat zoal niet goed geweest is en wat het komende jaar vooral beter moet. Ik heb het daar niet zo op, krijg altijd het gevoel: geen woorden maar daden (hoewel ik geen Feyenoord- fan ben).
Onlangs hoorde ik het iemand van een andere kant benaderen: Probeer het nieuwe jaar positief in te gaan…….

Heb je het weer: vooral positief denken! Nogal gemakkelijk, als je net ontslag hebt gekregen, of een onheilstijding te horen hebt gekregen m.b.t. een ziekte van jezelf of iemand in je nabijheid. Denk dan maar eens positief. Kwaad word je, opstandig, depressief. Het leven neemt een wending die je niet voorzien had.
Maar, toch terugkomen op die positiviteit.

Gesteld werd aan drie voorwaarden te voldoen:

  1. Kijk niet meer (of hoogstens zelden) naar het Journaal. Je krijgt zoveel ellende over je uitgestort, daar word je niet vrolijk van. Op den duur gaat het zelfs aan je voorbij. 
  2. Maak een lijstje met een aantal dingen die je erg graag doet en/of wilt doen. Je hebt dan iets om naar uit te kijken, je leeft ergens naar toe.
  3. Neem voor het komende jaar een levensmotto. Bijvoorbeeld: “Go with the flow” (ga met de vloed). Laat het leven op je afkomen en ga er gewoon in mee. Stippel niet je hele pad van te voren uit. Iedere afwijking is dan een teleurstelling.

Ik kan me wel vinden in die stellingen. Voortaan zal ik vaker naar het jeugdjournaal of Man bijt Hond gaan kijken.
En mijn lijstje met leuke dingen?  Voorop staat het mentaal ondersteunen van mijn Margrietje bij haar geweldige, maar loodzware, missie daar op die immense berg in Frankrijk.
En natuurlijk “De Klotvaarders”. Plezier, resultaat volgt.  Maar,… wel streven naar stapjes (toontjes) hoger.
"Herzelen", de kameraadschap en het laten genieten van mensen in allerlei verscheidenheid.
De Cantorij van de protestantse gemeente, heerlijke kerkmuziek, ter ondersteuning en om van te genieten.

En vooral ook thuis, huisman zijn, praktijk voeren. En, zeker zo belangrijk, de dieren. Zeker in de winterperiode volkomen afhankelijk: ze krijgen alleen het voer wat jij hen aanbiedt, scharrelen in de wei is er even niet bij.
En dan nog het motto: “Go with the flow”. Laat het komen zoals het komt. Niet apathisch over je heen laten gaan, maar met je eigen kracht en intuitie reageren op datgene wat op je pad komt. Laat je vooral niet uit het veld slaan! 

Asten-Heusden, januari 2013
Kapitein Luuk