BAARD (april 2013)

Sjantertje                   

BAARD

We krijgen een nieuwe koning. Hebben we er voordeel mee? De meningen zijn daarover verschillend.

Mijn historie met het koningshuis.

In 1948 werd ik geboren, het jaar dat koningin Juliana haar moeder Wilhelmina opvolgde. In dat jaar heb ik daar uiteraard niets van meegekregen, maar in de jaren daarna werd de Koninginnedag op 30 april geboren! Hele dag feest, de fanfare kwam een rondgang  in het dorp maken, (waar ik later ook zelf aan meedeed!) en de hele dag waren er op een weiland spelletjes voor de lagere schooljeugd. Ook ik heb toen al “gekoekhapt” (zoals Maxima zo lief verwoordde), we spreken over de jaren  ’50.

In die tijd van het jaar bloeide altijd de Japanse sierkersboom, trots van mijn vader.

Het eerst bewuste wat indruk op mij maakte was de dood van Oud-koningin Wilhelmina in 1962. Niet dat ik daar om treurde, maar het was die dag zo bijzonder dat op alle radiozenders uitsluitend klassieke muziek werd uitgezonden (Radio 4 bestond toen nog niet).

Ja, wat had je dan nog met het koningshuis. Ieder jaar concert in het Park op de verjaardag van Prins Bernhard op 29 juni. Je keek op 30 april naar het defilé op Paleis Het Loo (waar alle geschenken volgens Wim Kan achter de rododendrons werden geflikkerd), de Gouden Koets op Prinsjesdag……

Totdat,……. Ik gaf als prille muziekdocent les op een grote scholengemeenschap in Leek (Westerkwartier, Groningen, beginjaren ’70) En,……. Koningin Juliana kwam een werkbezoek brengen, omdat het een nogal vooruitstrevende school was. En ja, het lot viel op mij!!...... Ze zou een muziekles van mij bijwonen van een brugklas  (kinderen in een nog gedweeë leeftijd).  Ik had  “Old Mac Donald had a farm” ingestudeerd, compleet met heel veel  toeters en bellen (Orff-instrumentarium wat toen in zwang was). Ging best goed. En, ik mocht een praatje met haar maken. Aardige dame, gewoon mens. Ik legde haar uit dat het vooral voor jongens op deze leeftijd moeilijk begint te worden om te zingen, omdat  ze “ de baard in de keel krijgen”. Dat begreep ze niet, die uitdrukking. Ik legde toen uit over de stemmutatie, het groeien van de stembanden, waardoor de vastheid van de stem tijdelijk wegvalt. Vond ze heel interessant, nooit van gehoord.

Ik zal me die ontmoeting altijd blijven heugen.

Van Beatrix en Claus herinner ik me nog heel goed het bezoek aan Deurne in 1986, waarbij onze Martien Keunen zo’n prachtige hoofdrol vervulde.

In die tijd werkte ik aan de muziekschool, met als hoofdgebouw de Helmondseweg 20 (dat pand dat nu al zo lang te koop staat). Op Koninginnedag bracht ik weer het oude gebruik in eer, door vanuit een gat in de muur op zolder de vlag uit te steken. Na mijn vertrek uit dat arbeidsproces heb ik er nooit meer een vlag zien hangen, laat staan dat er nog mensen weten wie Aaltje Noordewier was.

Tijden veranderen, koningin wordt koning, niet iedereen wil dit nog erkennen.

Maar laten we ons  bevoorrecht voelen, dat we in een vrij land wonen. En waarvan het nieuwe koningspaar een voorbeeld, een boegbeeld mag zijn. En dat mag voor mij wat geld kosten.

Zaak is, dat andere geldstromen veel beter beheerst moeten worden. Zoals de zorg: korten, korten, korten en dan de zorgverzekeringen: miljarden winst maken. Scheef, onrechtvaardig, misdadig.

Om nog even op die baard van Koningin Juliana terug te komen. Mijn kleindochter Hannah is nogal onder de indruk van mijn baard. (Kriebel/prik enz.) Voor haar ga ik nu door het leven als Opa Baardje!   Eerbetoon aan het Koningshuis!?!

Asten-Heusden, april 2013

Kapitein Luuk